Miljö/Klimat

Vår målsättning är att bli Sveriges främsta byggföretag inom miljö- och klimatfrågor. Vi brinner för miljön och vill hjälpa till att forma framtiden – inte bara genom vårt eget byggande, utan också genom att visa andra brancher hur mycket vi faktiskt kan påverka både som företag och individer.

Vi inledde målsättningen med 20 miljöpunkter år 2020, sedan dess har vi fortsatt arbeta fram fler. Nedan kan du ta del av punkterna i vårt miljöprogram som vi döpte till Miljö/Klimat 2020:

.

BYGG

1.   Grönt Bolån – samtliga hus Elithus bygger kvalificeras till Grönt Bolån, vilket ger ränterabatt hos banken (2022)

2.   Solceller – Kostnadsfri förberedelse för solceller ingår i alla våra hus och vi hjälper våra beställare att beställa solcellerna till ett rabatterat pris (2020)

3.   Återvinning – Över 99 % av allt byggavfall som lämnar våra arbetsplatser återvinns och redovisas, detta i samarbete med Sortera (2019)

4.   Nattbelysning – Vi inkluderar astronomiska tidur kostnadsfritt i alla våra hus. Dessa styr utomhusbelysningen så att den enbart lyser de timmar på dygnet då man är aktiv och solen är nere, dessutom justerar den sig efter årstiderna. Detta är bra för både energiförbrukningen och för ekosystem som störs av nattbelysning (2021)

5.   Ljuskällor – Alla ljuskällor i våra hus är av senaste LED-teknologi (2019)

6.   Underhåll – Via vårt koncept Elithem underhåller vi våra kunders hus för att de ska hålla längre, till exempel genom att sköta om altaner och fasader (2019)

7.   Ekologiska medel – Vi använder enbart ekologiska och naturliga städartiklar, likaså är handtvålen på alla våra arbetsplatser alltid gjord på endast naturliga råvaror (2020)

8.   Sopsäckar – Vi använder enbart Biobags som är gjorda av återvunnen plast och sockerrör/bambu (2020)

9.   Batterier – Endast laddningsbara batterier får användas i verktyg, ficklampor m.m. Alla bygglag är utrustade med laddare (2020)
.

PERSONAL & UTBILDNING

10.   Hållbarhetsutbildning – Vår personal får regelbunden miljöutbildning med fokus på miljömedvetande på arbetet (ex. sophantering och hållbarhet i material) och privat (t.ex. återvinning och elbesparing) (2020)

11.   Miljöarbete på arbetstid – Våra anställda får utföra miljöprojekt efter egna förslag under arbetstid och därigenom inspirera sin omgivning till att bättre ta hand om vår natur (2023)

12.   100 % växtbaserad mat – Vi serverar endast växtbaserad (vegansk) mat på samtliga konferenser, möten och events. Utöver det äter vår ledningsgrupp 100% växtbaserat (2019)

13.   Hållbara kläder – Vi går gradvis över till ekologisk bomull, bambu och återvunnen polyester i personalkläderna samt utesluter läder, dun och ull helt fr.o.m. 2021 (2020)

14.   Inga engångsartiklar – Engångsartiklar är inte tillåtna i något led (2020)

15.   Eko på fikat – Kaffet och téet på fikarasterna är alltid ekologiskt och fair trade-märkt. Mjölk och grädde har bytts ut mot växtbaserade alternativ (2020)

16.   Egna kassar – Vi använder endast egna bärkassar vid byggvaruhusbesök samt privat. Vi har tagit fram hållbara kassar i jute som är ett av de mest miljövänliga materialen (2021)

17.   Böcker – I vårt personalbibliotek har vi böcker om hållbarhet, natur och miljö på fyra olika språk (2021)

18.   Hälsosam & miljövänlig mat – Vi ordnar matlagningskurser och kontinuerliga mattips till personalen för att inspirera till nyttiga och hållbara matvanor från växtriket (2020)
.

TRANSPORT

19.   Korta transporter – Vår huvudleverantör Beijer/Bygg-Ole är det fysiskt närmaste belägna byggvaruhuset till våra projekt och vi samplanerar alltid transporterna som är 100% fossilfria (2019)

20.   Servicebilar – Våra servicebilar tankar minst 45% fossilfritt (vi arbetar på att nå 100% inom kort). Utöver det är vår ledningsbil helt eldriven (2016)

21.   Hållbara konferenser – Samtliga konferenser, möten, resor och events ska vara maximalt hållbara utifrån kriterierna transport och miljöpåverkan. Inför dessa organiseras samåkning eller miljövänliga transportalternativ som tåg. Flygresor är helt uteslutna (2020)
.

ADMINISTRATION & AVTAL

22.   Elavtal – Den el vi använder för bygg och lokaler är uteslutande från solklaft eller vindkraft (i de fall solkraft inte är möjligt) (2020)

23.   Pappersfri redovisning – Vi har 100 % pappersfri redovisning. Vi beräknar att detta sparar över 2000 A4-ark årligen (2020)

24.   Digitala avtal – Vi har 100 % pappersfri avtalssignering i samarbete med Assently (2022)

25.   Sparande – Vi sparar endast i fonder och värdepapper som har hållbarhetsmärkning och undersöker själva vilka företags aktier som ingår i dessa (2021)

26.   Återvunnet papper – Vi köper endast återvunnet skrivarpapper och återvinner allt papper vi förbrukat (papper används numera endast för ritningar) (2020)

.

SAMHÄLLSANSVAR

27.   Donationer – Vi donerar pengar till minst 14 olika miljö-, klimat- och djurskyddsorganisationer årligen (2020)

28.   Påverkan och krav – Vi för en konstant dialog med våra leverantörer där vi arbetar fram miljövänliga processer och ställer krav där sådana processer Utöver det sätter vi miljö och klimat på agendan politiskt genom en dialog med lokala partier och partier i riksdagen. Varje valår fr.o.m. 2022 sammanställer vi också en valkompass för icke-svenskspråkig personal (2021)

29.   Debatt och opinionsbildning – Vi deltar i samhällsdebatten och skriver debattartiklar inom områdena hållbarhet, hälsa och djur & natur. Ta del av artiklarna här (2023)

30.   Medlemskap – Vi är medlemmar i Ekocide Law Alliance och Law for Nature som båda arbetar för att naturen ska ha en juridisk röst. Utöver detta är vi officiellt stödföretag till Naturskyddsföreningen och Djurens Rätt (2023)

31.   Trädplantering – Vi planterar 1000 träd för varje hus vi bygger. Se vår skog hos Tree-Nation här (2022)

32.   Petitioner – Vi signerar namninsamlingar för miljö-, klimat-, djurrätts- och fredsorganisationer, årligen finns vår röst med i minst 150 petitioner (2021)

33.   Aktivism – Vi kontaktar regelbundet företag och organisationer gällande förbättringsområden inom miljö-, klimat-, hållbarhets- och djurrättsfrågor. T.ex. genom att efterfråga mer växtbaserat på menyn eller hyllan, avböja från pappersutskick eller att be om upphörande med fossil reklam (2021)
.

DESIGN

34.   Hållbar design – Vi har en arbetsmetod där vi designar och bygger våra hus så att vi i största möjliga utsträckning undviker sprängning, något som annars är kutym på tomter i Stockholmsområdet. Förutom miljöfördelar som minskade transporter av berg, minskad användning av sprängmedel och kostnadsbesparing, bidrar det också till att våra hus blir mer intressanta och framför allt mer terränganpassade (2008)

35.   Bevara istället för att bygga nytt – Vi rekommenderar alltid kunder som har äldre hus att renovera och designa om i första hand när förutsättningarna för detta finns (2008)

36.   Skyddande av träd – Vi bygger lådor och skydd kring träd i de fall vi behöver höja marknivån, för att undvika trädfällning och för att spara vackra och ofta gamla träd (2008)

.

Räcker detta? Nej, inte på långa vägar!

Vi jobbar dagligen med att upptäcka nya sätt att bli mer ansvarstagande i vårt förhållningssätt till naturen, miljön och vår omgivning.

Vill du veta mer om vårt miljöarbete? Kontakta oss gärna så delar vi med oss av våra erfarenheter. Har du idéer på hur vi kan bli ännu mer miljövänliga? Vi tar tacksamt emot din feedback!