Miljö/Klimat

Under 2020 satte vi som målsättning att bli Sveriges främsta byggföretag i miljö- och klimatfrågor. Detta är ett ämne vi brinner för och där vi vill hjälpa till och forma framtiden inte bara genom vårt egna byggande men också genom att visa andra brancher hur mycket vi faktiskt kan påverka och göra både som företag och individer.
Det började med 20 punkter och sedan dess har vi fortsatt arbeta fram fler. Nedan kan du ta del av det miljöprogram som vi döpte till Miljö/Klimat 2020:

BYGG

1.    Grönt Bolån – samtliga våra hus kvalificeras till Grönt Bolån vilket ger ränterabatt hos banken (2022).
2.    Sopsäckar – Vi använder enbart Biobags som är gjorda av återvunnen plast och sockerrör/bambu (2020).
3.    Ljuskällor – Alla ljuskällor i våra hus är av senaste LED-teknologi (2019).
4.    Återvinning – Över 99 % av allt byggavfall som lämnar våra arbetsplatser återvinns och redovisas, detta i samarbete med företaget Sortera (2019).
5.    Batterier – Endast laddningsbara batterier får användas verktyg, ficklampor m.m. Alla bygglag är utrustade med laddare (2020).
6.    Ekologiska medel – Städartiklarna är alltid ekologiska och naturliga, likaså är handtvålen på alla våra arbetsplatser alltid gjord av endast naturliga råvaror (2020).
7.    Solceller – Kostnadsfri förberedelse för solceller ingår i alla våra hus och vi hjälper våra beställare att beställa solcellerna till ett rabatterat pris (2020)
8.    Nattbelysning – Vi inkluderar astronomiska tidur kostnadsfritt i alla våra hus. Dessa styr utomhusbelysningen så att den släcks på natten men ändå lyser de timmar på dygnet då man är aktiv och den justerar sig efter årstiderna. Bra för energiförbrukningen men också för att inte störa vilda djur i naturen (2021).


PERSONAL och UTBILDNING

9.     100 % växtbaserad mat – Vi serverar endast växtbaserad (vegansk) mat på samtliga konferenser, möten och events. Utöver det äter vår ledningsgrupp 100% växtbaserat (2019).
10.     Miljöutbildning – Regelbunden miljöutbildning med fokus på miljömedvetande privat (t.ex. återvinning, elbesparing) samt på arbetet (sophantering, hållbarhet i material m.m.) (2020).
11.   Miljövänlig mat – Vi har matlagningskurser och kontinuerliga mattips till personalen för att uppmuntra nyttiga matvanor från växtriket (2020).
12.   Eko på fikat – Kaffet och téet på fikarasterna är ekologiskt och fair trade-märkt. Mjölk och grädde har bytts ut mot växtbaserade alternativ (2020).
13.   Inga engångsartiklar – Engångsartiklar och förpackningar är inte tillåtna i något led (2020).
14.   Hållbara kläder – Vi går gradvis över till ekologisk bomull, bambu och återvunnen polyester i personalkläderna samt utesluter helt läder, dun och ull fr.o.m. 2021 (2020).
15.   Egna kassar – Vi använder endast egna bärkassar i alla byggvaruhusbesök samt privat. Vi har tagit fram hållbara kassar i jute som är ett av de mest miljövänliga materialen (2021).
16.   Böcker – I vårt personalbibliotek har vi böcker om hållbarhet, natur och miljö på fyra olika språk (2021).

TRANSPORT

17.   Hållbara konferenser – Alla konferenser, möten, resor och events ska vara maximalt hållbara utifrån kriterierna transport och miljöpåverkan. T.ex. organiseras samåkning. Flygresor är helt uteslutna (2020).
18.   Elbil – Vår ledningsbil är elektrisk (2016).
19.   Fossilfritt bränsle – Flera av våra servicebilar tankar 100% fossilfri miljödiesel – HVO 100, och de övriga tankar 45 % fossilfritt (vi arbetar på att nå 100% inom kort) (2022).
20.   Korta transporter – Vår huvudleverantör Beijer/Bygg-Ole är det fysiskt närmaste belägna byggvaruhuset till våra projekt och vi samplanerar alltid transporterna som åker 100% fossilfritt (2019).

ADMINISTRATION och AVTAL
21.   Elavtal – Den el vi använder för byggel samt våra lokaler väljs uteslutande med energi från solklaft eller i de fall det inte går, från vindkraft (2020).
22.   Pappersfri redovisning – Vi har 100 % pappersfri redovisning. Vi beräknar att detta sparar över 2 000 st. A4-ark årligen (2020).
23.   Återvunnet papper – Skrivarpapper köps alltid återvunnet och vi återanvänder och återvinner själva allt papper vi förbrukar (papper används numera endast för ritningar) (2020).
24.   Sparande – Vi sparar endast i fonder och värdepapper som har hållbarhetsmärkning och undersöker själva vilka företags aktier som ingår i dessa (2021).
25.   Digitala avtal – Vi har 100 % pappersfri avtalssignering i samarbete med Assently (2022).

SAMHÄLLSANSVAR

26.   Petitioner – Vi signerar ett antal namninsamlingar för olika organisationer varje vecka, årligen finns vår röst med i minst 150 st. petitioner (2021).
27.   Donationer – Vi donerar årligen pengar till minst 14 st. olika miljö-, klimat- och djurskyddsorganisationer (2020).
28.   Trädplantering – Vi planterar 1000 träd för varje hus vi bygger. Se vår skog hos Tree-Nation här (2022).
29.   Påverkan och krav – Vi för en konstant dialog med våra leverantörer där vi arbetar fram miljövänliga processer och ställer krav där sådana saknas. Utöver det sätter vi miljö och klimat på agendan politiskt genom en dialog med lokala partier och riksdagens dito. Varje valår fr.o.m. 2022 sammanställer vi också en valkompass (2021).
30.   Aktivism – Vi kontaktar regelbundet livsmedelsbutiker, restauranger, förlag och diverse tillverkare för att t.ex. addera mer vego på menyn eller på hyllan, avprenumerera på pappersutskick, upphöra med fossil reklam och andra saker vi ser och tycker kan bli bättre (2021).
31.   Medlemskap – Vi är medlemmar i Ekocide Law Alliance och Law for Nature som båda arbetar för att naturen ska ha en juridisk röst. Utöver detta är vi officiellt stödföretag till Naturskyddsföreningen och Djurens Rätt (2023).

DESIGN

32.    Sparar träd – Vi bygger lådor och skydd kring träd i de fall vi behöver höja marknivån, för att undvika trädfällning och för att spara de vackra och ofta gamla träden (2008).
33.    Bevara istället för att bygga nytt – Vi rekommenderar alltid de kunder som har ett äldre hus att renovera och designa om i första hand när förutsättningarna för detta finns (2008).
34.    Hållbar design – Vi har en arbetsmetod där vi i extremt stor utsträckning fokuserar på att designa och bygga våra hus så att vi undviker sprängning, något som annars är kutym på de flesta tomter i Stockholmsområdet. Förutom miljöfördelarna såsom minskade borttransporter av berg och minskad användning av sprängmedel och det kostnadsbesparande i konceptet, bidrar det också till att våra hus blir mer intressanta och framför allt mer terränganpassade (2008).

Räcker inte detta? Nej – inte på långa vägar, vi jobbar dagligen med att upptäcka nya sätt att bli mer omhändertagande i vårt förhållningssätt till natur, miljö och vår omgivning.

Vill du veta mer om vårt miljöarbete? Kontakta oss gärna så delar vi med oss av våra erfarenheter. Har du idéer på hur vi kan bli ännu mer miljövänliga? Vi tar tacksamt emot din feedback!