Miljö/Klimat

Under 2020 satte vi som målsättning att bli Sveriges främsta byggföretag i miljö- och klimatfrågor. Detta är ett ämne vi brinner för och där vi vill hjälpa till och forma framtiden inte bara genom vårt egna byggande men också genom att visa andra brancher hur mycket vi faktiskt kan påverka och göra både som företag och individer.
Dessa är de 20 punkter vi arbetar efter och det miljöprogram som vi döpte till Miljö/Klimat 2020:

 

BYGG

1.    Sopsäckarna vi använder är gjorda av återvunnen plast och sockerrör/bambu.
2.    Ljuskällorna i våra hus är av senaste LED-teknologi.
3.    Över 99 % av allt byggavfall som lämnar våra arbetsplatser återvinns och redovisas, detta i samarbete med företaget Sortera.
4.    Endast laddningsbara batterier används i både verktyg och ficklampor m.m. och inga andra batterier är tillåtna.
5.    Städartiklarna är alltid ekologiska och naturliga, både i städning av våra hus liksom vid fönsterputs.
6.    Kostnadsfri förberedelse för solceller ingår i alla våra hus och vi installerar solcellerna till sponsrat pris.

 

PERSONAL

7.     Regelbunden miljöutbildning med fokus på miljömedvetande privat (t.ex. återvinning, elbesparing) samt på arbetet (sophantering, hållbarhet i material mm.).
8.     Matlagningskurser och kontinuerliga mattips till personalen för att uppmuntra nyttiga matvanor från växtriket.
9.     Kaffet och téet på fikarasterna är ekologiskt och fair trade-märkt. Mjölk och grädde har bytts ut mot växtbaserade alternativ.
10.   Alla konferenser, möten och events ska vara maximalt hållbara utifrån kriterierna transport, miljöpåverkan och avfall. T.ex. organiseras samåkning.
11.   Vi serverar endast växtbaserad (vegansk) mat på samtliga konferenser, möten och events. Utöver det äter vår ledningsgrupp 100% växtbaserat fr.o.m. 2020.
12.   Engångsartiklar och förpackningar är inte tillåtna i något led.
13.   Vi går gradvis över till ekologisk bomull, bambu och återvunnen polyester i personalkläderna samt utesluter helt läder fr.o.m. 2021.

 

TRANSPORT

14.   Vår ledningsbil är elektrisk sedan 2016.
15.   Våra servicebilar tankar 45 % fossilfritt (vi arbetar på att nå 100% inom kort) och våra entreprenadmaskiner tankar 100% fossilfri miljödiesel – HVO 100.
16.   Vår huvudleverantör Bygg-Ole/Beijer är det fysiskt närmaste belägna byggvaruhuset till våra projekt och vi samplanerar alltid transporterna som åker 100% fossilfritt.

 

ADMINISTRATION
17.   Elavtalen vi har för byggel samt våra lokaler väljs uteslutande med energi från solklaft eller i de fall det inte går, från vindkraft.
18.   Vi donerar månatligen pengar till minst 10 st. olika miljö-, klimat- och djurskyddsorganisationer och signerar ett antal namninsamlingar för olika organisationer varje vecka.
19.   Från april 2020 har vi 100 % pappersfri redovisning. Vi beräknar att detta kommer att spara över 2 000 st. A4-ark årligen.
20.   Skrivarpapper köps alltid återvunnet och vi återanvänder och återvinner själva allt papper vi förbrukar (papper används numera endast för ritningar och avtal).

 

FORTSÄTTNING
Under 2021 och framåt fortsätter vi ta fram nya punkter:

21.   Vi använder egna bärkassar i alla byggvaruhusbesök samt privat. Vi har tagit fram egna bärkassar i det miljövänliga materialet jute som innebär att våra hantverkare aldrig mer kommer att behöva köpa påsar eller kassar då de besöker byggvaruhusen vilket kommer att spara hundratals plast- och papperspåsar per år. Utöver det har våra 20 anställda fått egna påsar som de kan använda privat när de handlar.

 

DESIGN

  • Vi har en arbetsmetod där vi i extremt stor utsträckning fokuserar på att designa och bygga våra hus så att vi undviker sprängning, något som annars är kutym på de flesta tomter i Stockholmsområdet. Förutom miljöfördelarna och det kostnadsbesparande i konceptet bidrar det till att våra hus blir mer intressanta och framför allt mer terränganpassade.

 

Räcker inte detta? Nej – inte på långa vägar, vi jobbar dagligen med att upptäcka nya sätt att bli mer omhändertagande i vårt förhållningssätt till natur, miljö och vår omgivning.

Vill du veta mer om vårt miljöarbete? Kontakta oss gärna så delar vi med oss av våra erfarenheter.